Barion Pixel

Szezonális zöldség és gyümölcs receptek – május

Végre itt az évnek az a szakasza, mikor a szezonális zöldségek és gyümölcsök elkezdenek nagyobb számban érkezni, úgyhogy nézzünk is meg pár receptet, hogy miket tudunk ezekből a hozzávalókból időhatékonyan elkészíteni.

Nézzük meg először, hogy milyen szezonális hozzávalókból fogunk tudni dolgozni

Szezonális gyümölcsök (május)alma, cseresznye, eper, fekete ribizli, málna, ribizli
Szezonális zöldségek
(május)
bordáskel, brokkoli, cékla, fejes káposzta, fejes saláta, fekete retek, fokhagyma, hónapos retek, jégsaláta, kapor, karalábé, karfiol, kelkáposzta, lilahagyma, madársaláta, metélőhagyma, petrezselyemzöld, rukkola, sárgarépa, spárga, spenót, újhagyma, vöröshagyma, zöldborsó

Sütés nélküli epres-túrós süti

Hozzávalók:
-500g sovány túró
-300g natúr joghurt (1,1-1,8% zsírtartalom)
-300g eper
-zselatin (15g)
-0,5 citromból nyert citromlé + reszelt héja (kezeletlen citrom!)
-édesítő (eritrit, stevia), cukormentes vanília aroma
-100g víz

Az epret vágd fel apró kockára/ karikára, keverd össze a túróval, joghurttal, citromlével, reszelt citrom héjával, ízesítőkkel.
Egy kis edényben langyosítsd fel a vizet, tedd bele a zselatint, forrásig hevítsd fel.
Kicsit hagyd kihűlni, majd keverd a túrós masszához.
Hideg vízzel kiöblített formába öntsd bele, éjszakára tedd a hűtőbe megszilárdulni.

Villámgyors citromos-bébispenótos csirkeragu

Hozzávalók/ 1 adag:
-csirkemell 150-200g
-1 kiskanálnyi olaj
-0,5 gerezd fokhagyma
-bébispenót 30g
-negyed citrom leve/ 100%-os citromlé
-1 evőkanálnyi 12%-os tejföl
-1 kiskanálnyi zabliszt

Adagonként kiskanálnyi olajon pirítsd át a csíkokra/ kisebb szeletekre vágott csirkemellet, sózd, fűszerezd, forgasd át, majd kezdd el párolni.
Ha elkészült és elfőtte a levét, zúzd rá a fokhagymát, forgasd át, add hozzá a bébispenótot és párold össze a citrom levével.
Ha a spenót kissé összeesett, habard be a tejföllel, zabliszttel, majd fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett adj hozzá annyi vizet, hogy „szószos” állaga legyen, főzd össze.
Párolt rizzsel vagy tésztával és savanyúsággal tálald.

10 perces tavaszi tonhalas bulgursaláta

Hozzávalók/ 1 adag:
-1 tonhalkonzerv (natúr lében- 50g töltő)
-1 evőkanál olívaolaj
-pár csepp citromlé
-só, bors, fokhagyma granulátum
-kiskanálnyi mustár
-retek 100g
-sárgarépa 100g
-paradicsom 100g (1 közepes)
-salátamix/ bébispenót 20g
-bulgur 30g

A tonhalról öntsd le a levét, add hozzá az olívaolajat, mustárt, fűszereket, villával törd össze.
A bulgurt 2-2,5x-es mennyiségű sós vízben főzd meg.
A zöldségeket vágd fel, az egészet keverd össze.

Hideg tavaszi cseresznyeleves

Hozzávalók/ 1 adag:
-magozott cseresznye 150g
-1 evőkanál 12%-os tejföl
-1 kiskanálnyi zabliszt
-vanília aroma, szegfűszeg, (édesítő)

A meggyet tedd fel főni annyi vízben ami épp ellepi az ízesítőkkel együtt.
Ha megpuhult halászd ki a szegfűszeget, húzd le a tűzről, botmixerrel zúzd össze.
Tedd vissza a tűzre, habard be a tejföllel, zabliszttel, főzd össze.

Ha szeretnél egy olyan személyre szabott étrenddel fogyni, ami nem csak a szezonalitást, de a megkívánt ételeket, maradékokat is beépíti hétről-hétre, most van lehetőséged jelentkezni étrend programra!

Kosár