Végre itt az évnek az a szakasza, mikor a szezonális zöldségek és gyümölcsök elkezdenek nagyobb számban érkezni, úgyhogy nézzünk is meg pár receptet, hogy miket tudunk ezekből a hozzávalókból időhatékonyan elkészíteni.

Nézzük meg először, hogy milyen szezonális hozzávalókból fogunk tudni dolgozni
Szezonális gyümölcsök (május) | alma, cseresznye, eper, fekete ribizli, málna, ribizli |
Szezonális zöldségek (május) | bordáskel, brokkoli, cékla, fejes káposzta, fejes saláta, fekete retek, fokhagyma, hónapos retek, jégsaláta, kapor, karalábé, karfiol, kelkáposzta, lilahagyma, madársaláta, metélőhagyma, petrezselyemzöld, rukkola, sárgarépa, spárga, spenót, újhagyma, vöröshagyma, zöldborsó |
Sütés nélküli epres-túrós süti
Hozzávalók:
-500g sovány túró
-300g natúr joghurt (1,1-1,8% zsírtartalom)
-300g eper
-zselatin (15g)
-0,5 citromból nyert citromlé + reszelt héja (kezeletlen citrom!)
-édesítő (eritrit, stevia), cukormentes vanília aroma
-100g víz

Az epret vágd fel apró kockára/ karikára, keverd össze a túróval, joghurttal, citromlével, reszelt citrom héjával, ízesítőkkel.
Egy kis edényben langyosítsd fel a vizet, tedd bele a zselatint, forrásig hevítsd fel.
Kicsit hagyd kihűlni, majd keverd a túrós masszához.
Hideg vízzel kiöblített formába öntsd bele, éjszakára tedd a hűtőbe megszilárdulni.
Villámgyors citromos-bébispenótos csirkeragu
Hozzávalók/ 1 adag:
-csirkemell 150-200g
-1 kiskanálnyi olaj
-0,5 gerezd fokhagyma
-bébispenót 30g
-negyed citrom leve/ 100%-os citromlé
-1 evőkanálnyi 12%-os tejföl
-1 kiskanálnyi zabliszt

Adagonként kiskanálnyi olajon pirítsd át a csíkokra/ kisebb szeletekre vágott csirkemellet, sózd, fűszerezd, forgasd át, majd kezdd el párolni.
Ha elkészült és elfőtte a levét, zúzd rá a fokhagymát, forgasd át, add hozzá a bébispenótot és párold össze a citrom levével.
Ha a spenót kissé összeesett, habard be a tejföllel, zabliszttel, majd fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett adj hozzá annyi vizet, hogy „szószos” állaga legyen, főzd össze.
Párolt rizzsel vagy tésztával és savanyúsággal tálald.
10 perces tavaszi tonhalas bulgursaláta
Hozzávalók/ 1 adag:
-1 tonhalkonzerv (natúr lében- 50g töltő)
-1 evőkanál olívaolaj
-pár csepp citromlé
-só, bors, fokhagyma granulátum
-kiskanálnyi mustár
-retek 100g
-sárgarépa 100g
-paradicsom 100g (1 közepes)
-salátamix/ bébispenót 20g
-bulgur 30g

A tonhalról öntsd le a levét, add hozzá az olívaolajat, mustárt, fűszereket, villával törd össze.
A bulgurt 2-2,5x-es mennyiségű sós vízben főzd meg.
A zöldségeket vágd fel, az egészet keverd össze.
Hideg tavaszi cseresznyeleves
Hozzávalók/ 1 adag:
-magozott cseresznye 150g
-1 evőkanál 12%-os tejföl
-1 kiskanálnyi zabliszt
-vanília aroma, szegfűszeg, (édesítő)

A meggyet tedd fel főni annyi vízben ami épp ellepi az ízesítőkkel együtt.
Ha megpuhult halászd ki a szegfűszeget, húzd le a tűzről, botmixerrel zúzd össze.
Tedd vissza a tűzre, habard be a tejföllel, zabliszttel, főzd össze.
Ha szeretnél egy olyan személyre szabott étrenddel fogyni, ami nem csak a szezonalitást, de a megkívánt ételeket, maradékokat is beépíti hétről-hétre, most van lehetőséged jelentkezni étrend programra!