Életmódváltó programok árnyoldalai – Honnan tudod, hogy nem a megfelelő programban vagy?

Egy életmódváltó programtól azt várjuk, hogy átad nekünk egy olyan tudásanyagot és gyakorlati eszköztárat, amit aztán életünk végéig tudunk hasznosítani. Hogyha viszont az a célunk, hogy életünk végéig hasznosítsunk valamit, akkor fontos, hogy azt a rendszert szeressük is, hiszen ez csak így lehetséges.

Ebből kiindulva beláthatjuk, hogy minden olyan program, ami tiltásokon és felesleges megszorításokon alapszik, nem fog megfelelni az előbbi követelménynek, vagyis bele fogunk bukni előbb-utóbb a próbálkozásunkba. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy napi kétszeri mekis étkezéssel szükséges életmódot váltani. Mindenképp érdemes bizonyos fékeket megfogalmazni a mennyiségek kapcsán, azonban sokkal inkább érdemes arra helyezni a hangsúlyt, hogy mit adhatunk az étrendünkhöz, ahelyett, hogy mit vennénk el belőle.

életmódváltó program

Ennek a rendszernek pedig abban rejlik a sikeressége, hogy hogyha sok értékes, tápanyagdús élelmiszerrel gazdagítjuk a táplálkozásunk, akkor már nem fog tudni nagymennyiségben elférni a sok junk food is mellettük.

Nehézséget jelenthet azonban, hogy pontosan mik azok a dolgok, amik felesleges megszorításnak minősülnek egy életmódváltó programnak kikiáltott esetleges korlátozáshalmazban. Lássuk mik lehetnek ezek!

1. Az életmódváltó program életszerűtlen időpontokkal dolgozik.

Ne egyél este 6 után. 18:00-kor pontban nem kapcsol be rajtunk egy időzítő, amely 17:59-kor még vígan rendeltetésszerűen használja a bevitt kalóriákat, aztán 18:00-ra elkezdi vadul raktározni azokat. A zsírvesztés nem időponthoz kötött, ahogy a hízás sem. Az, hogy a testtömegünk milyen irányba változik, csak a bevitt kalóriák mennyiségének függvénye és nem az időpontoké.

Például, ha te fogyni szeretnél és ehhez mondjuk 1500kcal-t érdemes enned, akkor ugyanolyan eredményeket fogsz elérni, ha 20:30kor eszed meg a vacsorád, mint akkor, ha 17:59-kor sietve behabzsolod az utolsó étkezést. Nem beszélve arról, hogy utóbbinál valószínűleg erősen rá fog menni az alvásminőségedre, ha korgó gyomorral mész el aludni.

Persze ha te 20:00-kor, vagy 21:00-kor fekszel le aludni, akkor lehet ideális a 18:00-ás utolsó étkezés, de ami a lényeg, hogy nem az étkezések időpontja fogja megszabni a zsírvesztés mértékét, hanem az összesen bevitt kalóriák mennyisége. Időpontok kapcsán sokkal életszerűbb a felkelés és lefekvés pontjához időzítenünk az első és utolsó étkezés időpontját, a többi étkezését pedig eközött a kettő között elosztani.

Ugyanitt sajnos nem lesz jobban hatásos az sem, ha időszakos böjttel próbálkozunk. Az, hogy valakinek pszichológiai szempontból könnyebb kalóriadeficitet tartani böjttel, mert könnyebben eszik keveset kevesebb étkezéssel, még nem jelenti azt, hogy több étkezéssel ez ne történt volna ugyanígy. Van, akinek ez a beállítás lesz hatékony, de ez még nem jelenti azt, hogy egy elnyújtottabb időzítés ne működne ugyanúgy.

2. Értelmetlenül tilt bizonyos összetevőket, makrotápanyagokat, másokat meg piedesztálra emel.

Az aktuális trendhez köthetően az életmódváltó program felül arra a vonatra, hogy szükséges valami szélsőséges megvonás ahhoz, hogy fogyni tudj.

Ez egyáltalán nincs így. Egyik tápanyagtól sem hízunk jobban, mint egy másiktól, a szénhidrát nem hizlal önmagában, csak szintentartó kalóriatartományon felül, ahogy minden más is. A fehérje nem jolly joker, amit pluszban lehet enni mindenhez, szintentartó tartományon felül ő is hizlalni fog, ahogy a szénhidrát és a zsír is.

Ha ezek közül bármelyiket szélsőségesen megvonod magadtól, az sok más egyéb negatívum mellett folyamatos enerváltság érzéssel járhat.

életmódváltó program

Ha nagyon muszáj lenne a makrotápanyagok között sorrendet állítani, akkor egyértelműen a zsírt lehetne kikiáltani „hizlalónak”, mert 1g zsírban kb. 9kcal van, míg 1g fehérjében és szénhidrátban kb. 4 kcal található. Természetesen ez sem azt jelenti, hogy a zsírfogyasztás hizlal, mostantól 0g legyen, szükségünk van rá, pl. a zsírban oldódó vitaminok felszívódása miatt (is). A zsírfogyasztás is akkor fog csak „hizlalni”, ha szintentartó tartomány felett visszük be kalóriában. Csupán egy zsírdúsabb táplálkozással könnyebb több kalóriát enni, az előbb említett különbségek miatt.

3. Szélsőséges edzésmódszerre sarkall és nem a mozgás szeretetét helyezi előtérbe

Akkor tudsz kitartóan folytatni egy mozgásformát, ha azt szereted is. Ha kínlódásként éled meg, „csak legyünk túl rajta végre” alapon, akkor nem fogod tudni sokáig csinálni.

életmódváltó program

Nem tudod még, hogy mi az a mozgásforma, amit szívesen csinálnál? Semmi gond, kísérletezz.

Addig is, ha szeretnéd jobban odatenni az energiafelhasználást egy fogyási folyamatba, menj el minden nap sétálni, hétvégén kirándulni.

Elképesztően le van becsülve a sétálás/kirándulás energiafelhasználása, pedig igen is nagyon sokat számít.

Próbáld tehát mindig értően átgondolni először a kinézett életmódváltó program leírását. Ne lelkesedésből dönts 1-1 program mellett. Ha a leírásban 1-1 gondolatról úgy érzed, hogy „rezeg alatta a léc”, mert túl nagyot ígér, vagy értelmetlenül megtilt valamit, akkor valószínűleg okkal jelez a vészcsengőd.

Képek forrása: www.pexels.com

Szeretnél kifejezetten rád szabott tanácsokat kapni?