Barion Pixel

Hogyan spórolj a kaján, a készítéshez használt erőforrásokon?

Az elmúlt hetek történései, nehézségei miatt aktuálisnak érzem a téma boncolgatását. Lassan már nem igen van olyan háztartás, ahol ne lenne szükséges elővenni a „hogyan spóroljunk a kaján, kajakészítésen” témát.

Egyrészt sokaknak rendkívül nagy nehézséget okoznak már a megnövekedett élelmiszer árak is, ehhez most az is hozzákapcsolódik, hogy a rezsin is érdemes lesz spórolni és kiokoskodni, hogy hogyan éri meg az egyes erőforrásokat használni. És akkor a „telhetetlen ember” persze még igyekszik ezt megfejelni azzal is, hogy egészségesen táplálkozzon. Nem állítom, hogy ez most egy könnyű feladat.

Úgyhogy vágjunk is bele, hogy mit lehet tenni, igyekeztem sorra venni azokat a beavatkozási pontokat, ahol tudunk javítani a helyzetünkön, szem előtt tartva, hogy még mindig szeretnénk egészségesen táplálkozni.

1. A tervezés most sem maradhat el – ha kell, vásárolj olyan berendezést, amivel hosszútávon jobban kijössz anyagilag

Igen. Vagyis a legelső, hogy nem kapkodsz, hanem leülsz és számolsz. Megnézed a fogyasztásod, kiszámolod, hogy hol lehetsz „bajban”, hol lépheted túl az átlagfogyasztást, hogy ezt mennyivel léped túl, az reálisan tényleg akkora terhet jelent -e anyagilag. Átgondolod, hosszútávon megéri -e ezért kicsit átreformálni a konyhád, hogy jobban jöjj ki.

Ha főzöl, akkor azt gázzal, vagy elektromossággal fogod megoldani. Erre azért ideális esetben mindenkinek van egy bevezetett rendszere, de lehet, hogy szükséges lesz csökkentened a főzési időt vagy a főzés egy részét másik erőforrásra lesz jó átvezetned.

2. Ha a gázfogyasztás egy részét átkonvertálnád áramfogyasztásba – mit tudsz tenni?

Ezen mindenkinek érdemes valamennyire elgondolkodni, mert áram esetén a szorzó alacsonyabb az átlagfogyasztás felett.

A melegszendvicset, ha eddig úgy csináltad: ne sütőben süsd mostantól, kerítsük elő azokat a régi retro melegszendvics sütőket. Szerintem minden családban van legalább egy ilyen. Egyrészt a melegszendvicsek, pirítósok készítésével az élelmiszerhulladékok mennyiségét csökkented- hisz a megpunnyadt kenyeret még fel tudod használni, és amúgy is aranyárban van mostanság, vétek lenne kidobni. Másrészt: nem, nem egészségtelen, nem hizlal jobban vagy kevésbé a pirított kenyér, annak csak a nedvességtartalma csökken, a kalóriatartalomra nincs hatással a pirítás. Ezen kívül más élelmiszert is tudsz benne sütni természetesen.

A főétkezések főzéséhez pedig például air fryert lehet érdemes használni. Ez az ételkészítési mód abszolút egészséges táplálkozás kompatibilis és áram alapú. Egyszer kell kifizetned, ráadásul a sütési idő is kevesebb (nem kapok részesedést, csak tapasztalat).

3. Ha csak szimplán csökkenteni szeretnéd a főzéssel elhasznált energia mennyiségét

Vegyük át akkor azt is, hogy hogyan csökkenthető a főzési idő.

-Felejtsd el a többfázisos főzést (megfőzöd az egyes hozzávalókat, majd bedobod a sütőbe), vagy legalábbis alkalmazd ritkábban ezeket a recepteket
-Használj kuktát (igen, nagyban csökken a főzési idő zárt térben)
-Használj sütőzacskót (szintén hamarabb elkészül a kaja benne – de azért fúrj rajta pár lyukat, különben felrobban a sütőben – igen, szintén tapasztalat)
-Használj mindig fedőt!

Ráadásul a kuktával, sütőzacskó használatával sokkal ízesebb lesz a végeredmény.

4. Seftelhettek azzal is, hogy két háztartás között megosztjátok a főzéseket

Felosztjátok, hogy ki mikor főz és mindig két háztartásra készül a menü, vagyis több adag készül. Ez is működhet.

Ennek is megpróbálhatjuk a jó oldalát nézni. Például vacsoracsatákat is szervezhetünk.

5. Előfordulhat az is, hogy át kell gondolnod: a főzés vagy a rendelés éri meg jobban?

Lehet, hogy számodra az lesz az okos döntés, ha a kajaellátásod egy részét vagy akár egészét rendelésre konvertálod át. Hangsúlyozva persze azt a kritériumot, hogy maradunk az egészséges táplálkozás talaján. Itt felmerülhet benned az, hogy mégis hogyan is lehetne a rendelés olcsóbb.

Hát, egyrészt nem az 5000 Ft/adag cégektől rendelünk. Egyes ételkiszállító cégek 1500 Ft/adagért (szállítási költséggel együtt) kihozzák az ebéded. Ezek pedig olyan kiszállítók, amik kalória- és makrotápanyag adatokat is feltüntetnek, tehát az egészséges táplálkozás talaján tudsz vele maradni és közelítőleg a szükségleteid szerint választani. Többet kipróbáltam, az elfoglalt személyre szabott étrendes klienseimnél működtek. Normális, jó hozzávalókból dolgoznak, nem tocsog az olajban a kiszállított étel. Ha nem tudod mely cégekre gondolok, írj rám, szintén nem kapok részesedést, de a tapasztalatot szívesen megosztom.

6. Az élelmiszerek választása és beszerzése kapcsán mit tudsz tenni, hogy olcsóbban jöjj ki?

-Egyrészt felejtsd el a különleges élelmiszereket: ezek általában ultrafeldolgozottak, drágák és nincs rájuk szükséged még akkor sem, ha ténylegesen kerülnöd kell egy hozzávalót.

Inkább abban gondolkodj, hogy az adott élelmiszer természetesen mentes legyen az adott összetevőtől (ha erre valóban szükséged van). Szénhidrátcsökkentett élelmiszerekre, protein tésztára költeni eddig is pénzkidobás volt, mert ezek (figyelni a megfelelő szénhidrátbevitelre, magas fehérjetartalmat elérni) természetes élelmiszerekkel is megoldható dolgok.

-Védd a zöldségfogyasztásod! De mit válassz, ha nehézséget okoz kifizetni?

Számolj a savanyúságokkal is. A savanyítás szépen konzerválja a C-vitamin tartalmat. Nem azt mondom, hogy friss zöldség helyett mindig egyél savanyút, de pl. az ebédhez való zöldséget nyugodtan váltsd ki rá. Sok esetben már olcsóbbak, mint a friss zöldség.

-Termessz az erkélyeden/ kertedben/ szüleid kertjében mikrozöldeket!

Nagyon kedvező a vitamin -és ásványianyag tartalmuk.

-Védd a gyümölcsfogyasztásod! De hogyan, ilyen árak mellett?

Például nézz utána a lakhelyedhez tartozó facebook csoportban, sokan felajánlják azt is, hogy a saját gyümölcsfájukról szedhess akár ingyen, vagy jelképes összegért cserébe. Neki csak oda rohadna a földre a maradék, neked viszont lehet ez oldja meg a gyümölcsfogyasztásod. A különböző lakhely szerinti Zero Waste csoportokban szintén rendszeresen vannak hasonló felajánlások.

Válaszd a sok esetben olcsóbb, szezonális gyümölcsöket és felejtsd el az élelmiszer-démonizálást! Nem, a görögdinnye sem méreg, sőt. Tanulj meg rendszerben gondolkozni, mindig egyél a gyümölcs mellé „lassítót”, így egyiket sem kell kihagynod a táplálkozásodból. Amivel a legtöbbet tehetsz azért, hogy ebben a helyzetben is egészségesen táplálkozz, az az, ha edukálódsz, képzed magad és nem dőlsz be sem a városi legendáknak, sem pedig az „életet megváltó” influencer kuponkódoknak az utolsó forintjaidon.

Kosár